Oszukane, szybkie mantı - prosta i szybka turecka przekąska (Yalancı mantı)

Oryginalnie mantı to maleńkie pierożki nadziewane mięsem, oblane tureckim jogurtem i pysznym sosem.
U nas w domu robi się ekspresową wersję tego dania, kiedy do lodówki zaczyna wprowadzać się pingwin 😉
Przyprawa sumak użyta w przepisie jest łatwo dostępna w dużych marketach typu Auchan czy Carrefour. 

Składniki na 2 osoby:
250g paczki ulubionego makaronu
200g jogurtu greckiego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonej mięty 
1 łyżeczka sumaku
1 duży ząbek czosnku 
Sól 
Oliwa z oliwek lub masło

Przyrządzenie:
Makaron gotujemy do miękkości (chwilę dłużej niż jest napisane na opakowaniu) w dobrze osolonej wodzie po czym odcedzamy zachowując dwie łyżki wody z gotowania. 
W miseczce mieszamy jogurt i starty na małych oczkach lub zgnieciony przez praskę czosnek,dodajemy dwie łyżki wody z gotowania makaronu, mieszamy na gładką konsystencję. 
Makaron wykładamy na głębsze talerze i oblewamy jogurtem. 
W małym rondelku lub na mini patelni rozgrzewamy masło lub oliwę (tak ze 3-4 łyżki), gdy już się rozgrzeje, dodajemy przyprawy i dosłownie chwilę mieszamy, tak aby nie spalić mięty. Otrzymujemy w ten sposób sos. 
Polewamy jeszcze gorącym, skwierczącym sosem jogurt na makaronie. I już!!! Danie gotowe i wyśmienite. Polecam, gdy nie mamy sił lub czasu na gotowanie. 

Oryginalne mantı z tureckiej restauracji:


Nasze domowe mantı:


Przyprawy na patelni:











Komentarze