Tarhana
Tarhana....takiej zupy w Polsce nie znajdziesz.... potrzebny jest do niej magiczny pyłek ;)
Dostaliśmy od rodzinki Dżejkoba chyba ze 3 worki tego proszku, więc zaczynamy sezon tarhanowy. Zupa idealna na zimę, delikatnie pikantna, przez co rozgrzewająca. W dodatku strasznie prosta i szybka w wykonaniu.
Głównym składnikiem zupy jest sproszkowana mieszanina przypraw, mąki i warzyw - tarhana.
Najpierw zalewa się ją wodą, by namiękła, później przekłada do garnka i dopełnia wodą, tak by uzyskać pożądany kolor i konsystencję. Ja wolę bardziej gęstą.
Do tego można dodać masełko, miętę, czosnek, czerwoną paprykę, koncentrat pomidorowy. Niektórzy zabielają jogurtem. Najlepiej podawać z chlebem, ale można też dowolnie modyfikować dodatki w zależności od upodobań.
Zła wiadomość to taka, że nie mam pojęcia gdzie kupić tarhanę w Polsce.
Pytałam wuja Google, obejrzałam cały YouTube, ale nie znalazłam...
Jeśli więc wybieracie się do Turcji lub macie tam znajomych, polecam zakup tego proszku albo chociaż skosztowanie zupy w jakiejś tureckiej knajpce/ restauracji.
Witam. Proszek Tarhna kupuję w internetowym sklepie tureckim
OdpowiedzUsuńhttps://www.tureckisklep.pl/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=tarhana&submit_search= smacznego. :)