Jesienne doładowanie
Jesień pełną parą więc postanowiłam dodać sobie nieco energii poprzez zmianę menu. Nie wiem czy to efekt placebo ale chyba wszystko jest na dobrej drodze, bo czuję się dużo lepiej niż na dotychczasowym żarciu.
Od razu mówię- łatwo nie jest. Układanie posiłków wymaga chwili zastanowienia, później zakupy no i przyrządzanie ale bez przesady, tragedii nie ma. Staram się robić szybkie i w miarę zdrowe potrawy. Dodam poniżej kilka przepisów na dania, które zrobiłam przez ostatnie dni. Nie zawierają mięsa, nie dlatego, że przechodzę na wegetarianizm ale dlatego, że po prostu mięso jest w nich zbędne i spokojnie sycą i cieszą podniebienie bez niego. Nie znalazłam tych przepisów w sieci, sama skomponowałam składniki a inspiracją był Instagram.
Gdy zrobię zakupy staram się wykorzystać wszystko dość szybko ale w różnych potrawach także składniki będą się powtarzać.
Plusy zmian żywieniowych to jak już wspomniałam lepsze samopoczucie i ładniejsza cera.
Może coś Wam się spodoba, zapraszam.
Spaghetti z pesto jogurtowym
Makaron we własnej postaci
Pęczek natki pietruszki
Garść świeżych liści szpinaku
Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron, lub innej ulubionej
2 łyżki naturalnego jogurtu (może być zwykły lub typu greckiego)
1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
sól, pieprz do smaku
ewentualnie do posypania orzechy włoskie
Wykonanie jest mega szybkie, tak naprawdę musimy poczekać aż makaron się ugotuje i wcinamy.
Makaron gotujemy wedle uzniania.
Do blendera wrzucamy natkę pietruszki, szpinak, czosnek, tahini, dodajemy oliwę, jogurt, przyprawy i blendujemy aż powstanie w miarę jednolity sosik. No i to by było na tyle. Makaron podajemy gorący, sosu nie podgrzewamy. Możemy posypać troszkę zgniecionymi orzechami włoskimi.
,
Micha witamin
2 garście ulubionego mixu sałat
2 pomidory
Kilka oliwek
Małe awokado
1 ogórek kiszony
Kilka piórek cebuli
Ulubiony ser, tj. kozi, typu feta, itp.
Dressing
1 łyżka tahini
2 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
Sól, pieprz
Chyba sałatka przepisu nie wymaga.
Wszystko kroimy w drobne kawałki, składniki dressingu łączymy za pomocą np. blendera i nic tylko zajadać.
Tortilla pełna doznań
Tortilla - bardzo lubię tę pełnoziarnistą z Biedronki (4 szt. w opakowaniu)
Małe awokado
Pomidor
Sałata
Oliwki
Do posmarowania można wykorzystać jakiś dressing do sałatki, który nam pozostał z dnia poprzedniego.
Prosta sprawa- składniki układamy na placku i zawijamy. Zawijać można na różne sposoby, polecam obejrzeć sobie jakiś filmik na YouTube. W tej prostej i małej przekąsce jest moc!
Jeszcze jedna propozycja na makaron- uwaga, to będzie dla miłośników kuchni włoskiej, bo jest to.... tadaaaam
Spaghetti a’la Pizza
Oczywiście makaron typu spaghetti (polecam Barilla no.13)
Kilka sztuk krojonej papryki konserwowej
Kilka piórek cebuli
Kilka pieczarek
Sos pomidorowy passata (pół butelki, tj. 250ml)
Kilka oliwek
Garść sera mozarella
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
Sól, pieprz
1 łyżka oliwy
Makaron gotujemy, jak zawsze, według upodobań.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną paprykę i oliwki. Jak troszkę się podsmaży, dorzucamy garść mozarelli i czekamy aż się rozpuści, wlewamy sos pomidorowy. Dodajemy zioła, sól, pieprz. Niech trochę sobie pobulgocze. Jeśli makaron jest gotowy to szybko nakładamy do miseczki, polewamy sosem i jemy! Makaron smakuje jak pizza!
Zmiksowana energia
Podaję składniki na smoothie, które ma mnóstwo witamin i dostarcza energii.
1 banan
1 gruszka
1 pomarańcza
Kilka listków natki pietruszki
1 szklanka wody
Komentarze
Prześlij komentarz