Kumpir trochę inaczej

Zapraszam na prosty przepis- kumpir na trochę inny sposób. 
Podstawą będzie nie zwykły ziemniak a batat- słodki ziemniak. 
Środek zrobiłam na wegetariańsko, połączyłam dwie kuchnie- meksykańską i turecką. 
Będzie to nadzienie a’la guacamole i drugie z bakłażana w jogurcie z czosnkiem.

Najpierw musimy upiec bakłażana i bataty.
Myjemy je, kładziemy na blaszce i do pieca na około 1,5 godziny, w zależności od ich wielkości- trzeba sprawdzać co jakiś czas czy już miękkie. 
W czasie, gdy warzywa siedzą w piecu, robimy nadzienia.

Najpierw nadzienie a’la guacamole.
Potrzebne 1 awokado i 1 pomidor + ze dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, cytryna.Awokado dojarzełe, miękkie rozcinamy, wyciągamy to co w środku do misku i gnieciemy widelcem. 

Skrapiamy to sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy.
Pomidora kroimy w drobne kawałki, dodajemy do awokado, następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Gotowe.

Teraz czekamy aż upiecze się bakłażan. Jak nakłujemy go w piecu widelcem i opadnie, zrobi się kapeć, to znak, że jest super. Wyciągamy, rozcinamy wzdłuż i wygarniamy łyżką wszystko ze środka, tak, że zostaje sama skóra. Do osobnej miski niż awokado!
Teraz do bakłażana dodajemy z 5 łyżek jogurtu typu grecki/bałkański a najlepiej turecki. Solimy, pieprzymy, wgniatamy dwa duże ząbki czosnku i mieszamy. 
To też już gotowe.

To teraz bierzemy się za ziemniaki. 
Wyciągamy z pieca, rozcinamy wzdłuż i rozchylamy. Do środka ładujemy najpierw guacamole a na to bakłażana w jogurcie. Posypujemy czym tam chcemy. Ja użyłam słodkiej papryki aby aby. 
Na zdjęciu nie zobaczycie guacamole, bo przykrył go bakłażan. Smacznego :) 



Komentarze