Chilli Con Carne

Hej :)
Na dzisiejszy obiad, podsunęła mi pomysł, koleżanka z pracy. Znam dobrze to danie, ale całkiem o nim zapomniałam. Danie kuchni meksykańskiej, składające się z mięsa mielonego i warzyw. Można jeść solo lub z dodatkami typu ryż, tortilla. Proszę Państwa - Chilli Con Carne!

Chilli Con Carne z piersią kurczaka - moja dzisiejsza wersja, gdyż po pracy nigdzie już nie mogłam kupić mielonego mięsa.
Myślę. że w wersji podstawowej, jak i w tej mojej, zasmakuje nawet niejadkom.

Składniki:
1 pierś z kurczaka (bardzo drobno pokrojona),
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
2 puszki krojonych pomidorów,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 łyżeczka pul biber (ostra czerwona papryka) lub szczypta chilli,
2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
1 łyżeczka zmielonego kuminu,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
sól według uznania,
olej do smażenia

Wykonanie:
Podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy drobno pokrojonego fileta z kurczaka. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz polewamy mięso sosem sojowym. Można również wcześniej zamarynować kurczaka.
Kiedy mięso zbieleje, dodajemy fasolę i kukurydzę. Następnie pomidory z puszki.
Jeśli danie wychodzi zbyt gęste, dodajemy wody lub, jeśli mamy, bulionu.
Smażymy chwilę, by składniki połączyły się ze sobą. I już. :) Gotowe.
Jak już wspomniałam wcześniej, podawać można z ryżem lub tortillą. Ja wybieram tę pierwszą opcję.

W dobrym chilli con carne można też użyć świeżej papryki i przede wszystkim mielonego wołowego mięsa. Dominującymi przyprawami powinny być kumin i papryka.

Wersja z kurczakiem:


Moja poprzednia wersja z wołowym mięsem mielonym:

    


Komentarze