Thai çorbası
Thai çorbası to inaczej zupa tajska, na którą wpadłam... w pracowniczej stołówce.
Zaskoczyła mnie taką mieszanką smaków, że postanowiłam ją odtworzyć.
Jest to zupa bardzo szybka, pożywna i chyba nawet zdrowa ;)
Nie jest tłusta ani ciężkostrawna, wręcz przeciwnie - ratuje nasz żołądek podobnie jak rosołek i rozgrzewa, także w chorobie.
Można z nią eksperymentować do woli, nadawać ostrości lub łagodności oraz orientalnych przypraw. Ja przedstawiam Wam mam moją wersję :)
Składniki:
1 paczka mrożonych
warzyw chińskich
1 pierś z kurczaka
1 puszka mleka
kokosowego
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej
papryki
4 cm korzenia imbiru
3 łyżki ciemnego
sosu sojowego
Sól do smaku
Opcjonalnie:
Makaron ryżowy lub
ryż
Chińskie grzyby mun
Wykonanie:
Warzywa wrzucamy do
garnka, kroimy pierś kurczaka na małe kawałki i dodajemy
do warzyw po czym
zalewamy wodą. Dodajemy wymienione wcześniej przyprawy, imbir, sos. Na tym
etapie można również dodać ryż oraz namoczone w gorącej wodzie,
a następnie
pokrojone grzyby mun - jeśli ktoś wybrał tę opcję.
Gdy zupa się
zagotuje, odlewamy jej trochę do innego garnuszka/kubeczka i mieszamy
z mlekiem
kokosowym, następnie dolewamy do całości w garnku.
Jeśli wybraliśmy
opcję z makaronem ryżowym, trzeba go przygotować przed podaniem zupy według
przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj zalewa się go wrzątkiem i czeka,
aż zmięknie,
ale są też takie, które gotuje się ok. 5 minut od zawrzenia wody.
Po dodaniu mleka
kokosowego, dajmy naszej zupie się chwilę pogotować, żeby smaki się połączyły.
Mam nadzieję, że Wam
zasmakuje! :)
Komentarze
Prześlij komentarz