Thai çorbası


Thai çorbası to inaczej zupa tajska, na którą wpadłam... w pracowniczej stołówce.
Zaskoczyła mnie taką mieszanką smaków, że postanowiłam ją odtworzyć.
Jest to zupa bardzo szybka, pożywna i chyba nawet zdrowa ;)
Nie jest tłusta ani ciężkostrawna, wręcz przeciwnie - ratuje nasz żołądek podobnie jak rosołek i rozgrzewa, także w chorobie. 
Można z nią eksperymentować do woli, nadawać ostrości lub łagodności oraz orientalnych przypraw. Ja przedstawiam Wam mam moją wersję :)

Składniki
1 paczka mrożonych warzyw chińskich
1 pierś z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
4 cm korzenia imbiru
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Sól do smaku
Opcjonalnie:
Makaron ryżowy lub ryż
Chińskie grzyby mun

Wykonanie:
Warzywa wrzucamy do garnka, kroimy pierś kurczaka na małe kawałki i dodajemy 
do warzyw po czym zalewamy wodą. Dodajemy wymienione wcześniej przyprawy, imbir, sos. Na tym etapie można również dodać ryż oraz namoczone w gorącej wodzie, 
a następnie pokrojone grzyby mun - jeśli ktoś wybrał tę opcję.
Gdy zupa się zagotuje, odlewamy jej trochę do innego garnuszka/kubeczka i mieszamy 
z mlekiem kokosowym, następnie dolewamy do całości w garnku.
Jeśli wybraliśmy opcję z makaronem ryżowym, trzeba go przygotować przed podaniem zupy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj zalewa się go wrzątkiem i czeka, 
aż zmięknie, ale są też takie, które gotuje się ok. 5 minut od zawrzenia wody.
Po dodaniu mleka kokosowego, dajmy naszej zupie się chwilę pogotować, żeby smaki się połączyły.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje! :)



Komentarze