Filo kekten Baklava

Heeeej :)
Z okazji urodzin mojej mamy upiekłam baklavę! 
Niestety nie będzie to 100% oryginalna baklava, ponieważ użyłam do niej ciasta filo, a nie yufka. 
Jest to wersja na pewno szybsza, ale nic nie zastąpi tej prawdziwej...
Następnym razem się skuszę i albo kupię gotową yufkę 
w tureckim sklepie, albo sama ją zrobię! Będzie to nie lada wyzwaniem, gdyż już nawet mama mojego połówka zrobiła "abooo"  na wieść o moich kuchennych przygodach.

Jeśli ktoś z Was ma sprawdzony przepis na baklavę,  proszę 
o podzielenie się nim ze mną na maila:  soylehatun
Będę bardzo, bardzo wdzięczna 😘

Składniki
  • Paczka ciasta filo (wygląda jak to francuskie, 
           w rolce)
  • Szklanka orzechów włoskich
  • Szklanka orzechów laskowych
  • 100 gramów masła
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • Gruby plaster cytryny

Wykonanie:

Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczka.
Ciasto filo składamy na pół - wyjdzie nam 14 płatów.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu.

Spód formy blaszanej można wysmarować masłem lub wyłożyć papierem.
Najlepiej chyba będzie piec w formie szklanej, gdyż ciasto nie przejdzie metalicznym posmakiem, a papier nie będzie się kleił. Ja niestety zrobiłam to w blaszce, czego więcej nie popełnię :)
W formie układamy pierwszy płat i za pomocą pędzelka smarujemy go masłem. Na to kładziemy drugi płat, smarujemy roztopionym masłem i tak aż do piątego płata.



Piąty płat również smarujemy masłem i wykładamy  na niego warstwę orzechów.
Następnie powtarzamy czynność z warstwami płatów - układamy znów 5 płatów. Każdy płat, zawsze musi być posmarowany masłem.
Następnie kładziemy drugą warstwę orzechów.


Na drugą warstwę orzechów, kładziemy ostatnie cztery płaty ciasta przesmarowane masłem. Wierzch również smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. Powierzchnia ciasta powinna mieć złoto brązowy kolor.


Gdy ciasto się piecze, robimy şerbet. Do garnuszka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Wsypujemy cukier, wrzucamy plaster cytryny i czekamy aż cukier się rozpuści.

Wyjęte z piekarnika ciasto, polewamy słodką wodą odstawiamy do wchłonięcia i ostygnięcia.

Wierzch można posypać orzeszkami włoskimi lub zmielonymi pistacjami, jak to zazwyczaj się robi w tureckich cukierniach.




Komentarze