Filo kekten Baklava
Heeeej :)
Z okazji
urodzin mojej mamy upiekłam baklavę!
Niestety
nie będzie to 100% oryginalna baklava, ponieważ użyłam do niej ciasta filo, a
nie yufka.
Jest to
wersja na pewno szybsza, ale nic nie zastąpi tej prawdziwej...
Następnym
razem się skuszę i albo kupię gotową yufkę
w tureckim sklepie, albo sama ją
zrobię! Będzie to nie lada wyzwaniem, gdyż już nawet mama mojego połówka
zrobiła "abooo" na wieść o moich kuchennych przygodach.
Jeśli
ktoś z Was ma sprawdzony przepis na baklavę,
proszę
o podzielenie się nim ze mną na maila: soylehatun
Będę bardzo, bardzo wdzięczna 😘
Składniki:
- Paczka ciasta filo (wygląda jak to francuskie,
w rolce)
- Szklanka orzechów włoskich
- Szklanka orzechów laskowych
- 100 gramów masła
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- Gruby plaster cytryny
Wykonanie:
Orzechy
rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczka.
Ciasto
filo składamy na pół - wyjdzie nam 14 płatów.
Masło
rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Spód
formy blaszanej można wysmarować masłem lub wyłożyć papierem.
Najlepiej
chyba będzie piec w formie szklanej, gdyż ciasto nie przejdzie metalicznym
posmakiem, a papier nie będzie się kleił. Ja niestety zrobiłam to w blaszce,
czego więcej nie popełnię :)
W formie
układamy pierwszy płat i za pomocą pędzelka smarujemy go masłem. Na to
kładziemy drugi płat, smarujemy roztopionym masłem i tak aż do piątego płata.
Piąty
płat również smarujemy masłem i wykładamy
na niego warstwę orzechów.
Następnie
powtarzamy czynność z warstwami płatów - układamy znów 5 płatów. Każdy płat,
zawsze musi być posmarowany masłem.
Następnie
kładziemy drugą warstwę orzechów.
Na drugą
warstwę orzechów, kładziemy ostatnie cztery płaty ciasta przesmarowane masłem.
Wierzch również smarujemy.
Wkładamy
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. Powierzchnia ciasta powinna
mieć złoto brązowy kolor.
Gdy ciasto się piecze, robimy şerbet. Do garnuszka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Wsypujemy
cukier, wrzucamy plaster cytryny i czekamy aż cukier się rozpuści.
Wyjęte z
piekarnika ciasto, polewamy słodką wodą odstawiamy do wchłonięcia i
ostygnięcia.
Wierzch
można posypać orzeszkami włoskimi lub zmielonymi pistacjami, jak to zazwyczaj
się robi w tureckich cukierniach.
Komentarze
Prześlij komentarz