Yemek Yemek

Ponieważ jesteśmy w trakcie przygotowywania obiadokolacji, strasznie głodni, postanowiliśmy, że to dobra okazja, by wspomnieć o naszych ulubionych potrawach.
Co ciekawe, nim mój Ukochany mnie poznał, nie kosztował nigdy innych kuchni niż turecka.
Prawdę mówiąc, bał się spróbować czegokolwiek, ponieważ być może zakwiczy albo po prostu będzie nie tak wspaniałe, jak jego tureckie rarytasy. Po namowach, wreszcie zaczął próbować.
Ponadto jest wielbicielem mięcha. Uważa, że warzywa, owoce są nie dla Niego i sprytnie muszę je przemycać w potrawach, by jednak zażył dawkę witamin.
Ja, od niedawna wróciłam do jedzenia mięsa, więc wcześniej było to dla nas podwójne utrudnienie w planowaniu wspólnych posiłków czy wyjść.
Na szczęście znaleźliśmy kilka restauracji, w mieście Łodzi, gdzie i sałatożercy, i mięcholubni (nie jedzący świnek) znajdą coś dla siebie. Polecamy m.in. Anatewkę, Pankejk, Mexicanę, Cud Miód. Oferują obszerny wybór dań z drobiu, wołowiny, ryb lub wege.

Według mnie (do tej pory) do najlepszych dań bezmięsnych w tureckiej kuchni należą:
- sigara böreği,
- yayla çorbası,
- ezogelin çorbası,
- suszone czarne oliwki z pestką,
- ezme,
- yoğurtlu patlıcan,
- patlıcan salatası,
- soslu patlıcan kızartma,
- yaprak dolması,
- menemen,
- kaşarlı pide,
- soslu bamya,
- kumpir,
- gözleme,
- baklava,
- Karper peynir i inne.



Obiecuję, że następnym razem spróbuję więcej i przywiozę masę zdjęć. Tych mięsnych potraw także.
Mam nadzieję też na przepisy od rodziny Lubego. Wtedy coś upichcę i się podzielę.

A skoro o Lubym mowa. Jego podniebienie zdobyły:
- devolaye,
- kotlety z piersi kurczaka,
- śledzie pod pierzynką,
- pierogi z białym serem,
- mielone z drobiu,
- rosołek,
- łosoś pod każda postacią.

Pokochał też kuchnię meksykańską, chińską, żydowską, włoską.
Zrobiłam z Niego prawdziwego smakosza ;)

zapiekana nadziewana papryka i yaprak dolması

kiełbaska - sucuk, kete, czarne oliwki, sigara böreği

kumpir

sigara böreği.










Komentarze